Marco Bakker: rijkdom dat ik nog zo kan zingen op mijn leeftijd

Bron: ANP
Augustus 2022

marco bakker rijkdom dat ik nog zo kan zingen op mijn leeftijd1661856112 750x480

Marco Bakker heeft "heel erg veel zin" in het optreden dat hij op 8 september geeft op het Marktplein in Venlo. "Het is een rijkdom dat ik op mijn leeftijd nog zo kan zingen, daar ben ik ontzettend dankbaar voor", vertelt de 84-jarige succesvolle opera- en operettezanger in gesprek met het ANP. Het is het eerste grote optreden voor Bakker sinds januari 2019, toen hij in Theater Carré optrad met collega's Henk Poort en Ernst Daniël Smid.

In Venlo brengt Bakker zijn nieuwste, en tevens 91e, cd Springlevend ten gehoren in samenwerking met het Orkest New Symphonics, onder leiding van Maurice Luttikhuis. "Ik blijf volledig weg van mijn gebruikelijke genre", vertelt de zanger. "Ik heb geput uit het repertoire van Frank Sinatra, omdat ik altijd een enorme bewondering heb gehad voor zijn muziek." De uitdaging voor Bakker is de andere stijl. "Ik moet nu niet met mijn operastem zingen, dus ik heb heel hard gewerkt aan de stemtechniek die voor dit genre nodig is."

Het concert dat Bakker zal geven gaat over een man die in de herfst van zijn leven is. Hij kijkt terug op zijn leven met ontzettend veel plezier, nostalgie en liefde, maar hij weet ook wel dat de winter nadert", legt Bakker uit. "Dan heb ik het niet zozeer over mezelf", vervolgt hij dan. "Ik zit natuurlijk allang in de winter van mijn leven."

Lange carrière
Ondanks alle ervaring die Bakker heeft opgedaan in zijn al decennia durende carrière, voelt hij nog altijd een zekere vorm van spanning voor het naderende concert. "Ik ben zo ontzettend gemotiveerd om dit heel goed te doen. Mijn taak is zorgen dat het publiek een mooie avond heeft gehad."

Bakker, die inmiddels in meer dan zestig opera's heeft gezongen, hoopt dat zijn carrière figuurlijk gesproken een strenge winter zal zijn. "Ik hoop dat ik nog niet aan het einde ben", zegt hij. "Het is een rijkdom dat ik op mijn leeftijd zo kan zingen, daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Het heeft te maken met fysieke gesteldheid, maar ook voor een groot deel de zangtechniek die ik goed beheers." Bovendien sport Bakker ook veel. Hij is met regelmaat op de fiets of de golfbaan te vinden. "En de rest is geluk."

Na het optreden in Venlo wil Bakker in 2023 graag met het Orkest New Symphonics door de Nederlandse theaters toeren. Eerst ziet hij uit naar het concert op 8 september. "Ik hoop dat er veel publiek komt", zegt hij. "En dat het weer een beetje goed is. Want het orkest en ik als zanger staan wel op een overdekt toneel, maar het zou fijn zijn als het publiek niet onder een paraplu hoeft te staan."

IN DE MEDIA